When life turned upside down – a book about Ebola

Engelse kinderboeken naar West-Afrika voor hulp bij verwerking ebola

ebolaboek_omslag-HRUitgeverij Royal Jongbloed stuurde in april 30.000 Engelse prentenboeken en 10.000 werkboeken naar kinderen in Sierra Leone en Liberia. Deze kinderen hebben door ebola te maken met ernstig gemis en verdriet. Het lezen van de boeken en het doorpraten in de klas helpt hen bij de verwerking.

Aan dit bijzondere project werkte iedereen belangeloos mee. De Amerikaanse organisatie Geneva Global bekostigt het drukwerk en de verzending.

Instructies voor trainers

Als de boeken in Sierra Leone en Liberia zijn gearriveerd, krijgt het onderwijzend personeel dat met het boek gaat werken een tweedaagse training. Hierin leren ze hoe ze het leesboek en werkboek kunnen gebruiken met kinderen en in diverse settingen. De trainingen worden georganiseerd in de diverse provincies van het land. Scholen die niet voor de voorlichting komen, zullen ook geen boeken ontvangen. De training is een belangrijk onderdeel van het hele project. Na deze training worden de boeken verspreid aan schoolklassen en kleine groepen kinderen in dorpen. De boeken worden in Liberia verspreid door Geneva Global, en in Sierra Leone door EFSL, een partnerorganisatie van Woord en Daad uit Gorkum.

Het verhaal

Joshua is 10 jaar en hij leeft op een fijne plek in Liberia. Hij woont in een huis met zijn vader en moeder, met zijn twee zusjes en met nog een paar andere kinderen. Zijn vader is gezondheidswerker in het ziekenhuis. Op een dag hoort Joshua’s vader van een erge ziekte: ebola. Als je die ziekte krijgt, is het net alsof er oorlog in je buik komt. Ebola maakt je hele lichaam kapot. En bijna niemand wordt beter… Nu moet iedereen handen wassen met chloorwater, om te voorkomen dat ze elkaar besmetten. Mensen mogen elkaar niet meer aanraken. Joshua’s school gaat dicht en zijn vader gaat in de ebolakliniek werken. Maar hij raakt besmet met ebola en sterft. Dan wordt Joshua’s hele leven in één klap anders…

De Nederlandse schrijfster Hijltje Vink ontwikkelde dit boek over de verschrikkelijke ziekte ebola. Marijke ten Cate, Irene Goede en Jet van der Horst maakten samen de tekeningen. Het boek is uitgedeeld aan kinderen in Liberia, Sierra Leone en Guinee die met de ziekte te maken hebben. When life turned upside down bevat goede informatie over ebola. Het boek kan kinderen helpen om de verdrietige gevolgen van ebola te verwerken en geeft nieuwe hoop voor de toekomst. Want niets duurt voor altijd, zelfs ebola niet.

Het boek is zowel in het Nederlands als in het Engels verschenen.
Klik op een taal om een voorproefje te bekijken.

jongbloed-engelsjongbloed-nederlands

Lees hier een review over dit boekje: klik hier (PDF, engels)

BewarenBewaren